Gå direkt till textinnehåll

Andra steget mot en sammanhållen prehospital vård

Datum 9 augusti 2024

Idag, fredag 9 augusti, tas det andra steget för att skapa en mer sammanhållen och effektiv organisation för den prehospitala vården i Region Stockholm när AISAB tar över ansvaret för akut- och jourläkarbilarna.

Bild på en jourläkarbil från sidan utomhus

Tidigare i år tog AISAB över ambulanssjukvården i länets södra delar 

Akut- och jourläkarbilarna är en del av länets prehospitala läkartjänster och ingår i Region Stockholms prehospitala vård. Verksamheten bedrivs dygnet runt årets alla dagar. Förutom akut- och jourläkarbilarna ingår prehospital bakjour på prioriterings- och dirigeringstjänsten (PoD) och läkartjänsten i ambulanshelikoptern i de prehospitala läkartjänsterna. Dessa verksamheter tas över hösten 2024 respektive våren 2025. 

Akutläkarbilar och jourläkarbilar kompletterar och stöder ambulanssjukvården i att bland annat genomföra medicinska bedömningar och behandlingar samt att bedöma vårdbehov och hänvisa till rätt vårdform. 

- Vi är glada att få välkomna våra nya kollegor. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och vi ser fram emot att tillsammans utveckla läkartjänsterna, öka det interna kunskapsutbytet och göra AISAB till en ännu bättre arbetsplats för alla medarbetare, säger AISABs VD, Åke Östman.  

Bakgrund 

Den pågående förändringen är en del i att skapa en mer sammanhållen vård och effektiv organisation för den prehospitala vården i länet. Under våren 2025 flyttas även ansvaret för Samariten Ambulans AB:s ambulansverksamhet i Stockholm över till AISAB. Beslutet att AISAB får ansvaret för de prehospitala tjänsterna i den framtida sammanhållna organisationen har fattats i Hälso- och sjukvårdsnämnden. 

 

Läs mer i tidigare nyheter och ta del av beslut 

Dela