Fystest
Arbetet inom ambulanssjukvården kräver god fysik då tunga lyft förekommer i arbetet. Syftet med fystestet i rekryteringen är att få ett omdöme på din fysiska förmåga och vilka möjligheter du har för att orka med att arbeta på lång sikt inom ambulanssjukvården.
Fystestet ska likna de fysiska utmaningar du ställs inför när du arbetar i ambulans. Testet tar cirka 30 minuter att genomföra och utförs av PT hos våra samarbetspartners. Förbered dig genom att träna på de olika delarna i fystestet upprepade gånger.
Sedan mars 2023 har vi gjort om vårt fystest och modifierat det utifrån AASA-testet.
Fystestets delar
1) Kondition
Gå på löpband i motlut 10 med en hastighet av 6 km/h i 10 min, med ryggsäck/viktväst/bulgarian bag eller viktbälte på 10 kg. Du tillfrågas om graden av ansträngning enligt Borgskalan under övningens genomförande.
Godkänt resultat: 10 minuter utan paus.
2) Lyftstyrka
Marklyft. Lyftet utförs från markhöjd till stående med raka armar. Du får instruktioner om teknik vid marklyft (händer, fötter, hållning) om du aldrig har lyft tidigare. Därefter utförs ett testlyft med 35 kg för att hitta en korrekt position. Om lyftet behöver korrigeras görs ett nytt försök på 35 kg. Därefter görs lyft på 65 kg.
Godkänt resultat: 65 kg.
3) Bålstabilitet
Plankan. Fötterna placeras nära varandra, kroppen i rak position ovan marken. Underarmarna placeras på mattan i 90 graders vinkel. Armbågen placerades rakt under axeln. Tidtagning startar när du hittat rätt position. Korrigering av läge utfärdas en gång innan testmomentet avbryts på grund av felaktig position.
Godkänt resultat: 1,5 minut med max en korrigering.
4) Simulerad bårbärning
Bära kettlebells 20 kg x 2 på en bana i 3 minuter. Du bär kettlebells med bårhandtag enligt ALFA-båren, 20 kg i vardera handen. Fokus är på att bära stabilt och säkert, tänk patient på bår, inte hastighet. Du lyfter hantlarna och står statiskt i 10 sekunder i början av testet. Du tillfrågas om graden av ansträngning enligt Borgskalan.
Godkänt resultat: bär hantlarna på banan i 3 minuter med max 1 nedsättning i golvet på 10 sek.
5) Rygguthållighet*
Du ligger med ansikten nedåt på en låg plint/stepbräda, höftkammen är mot kanten och överkroppen ska vara hängandes utanför plinten/stepbrädan. Kroppen ska vara rak vilket betyder att du måste hålla upp överkroppen. Händerna ska vara korsade över bröstet. Testledaren hjälper till att stabilisera genom att sitta/hålla fast dina ben. Resultatet blir hur lång tid som du klarat av att hålla upp överkroppen så att hela kroppen är rak. Max 240 sek.
Godkänt resultat: 1,5 minut.
*Styrketestet Ryggtest-Belly back (Sörensens test), 180 grader, är ett vida internationellt använt test som mäter uthållighetsstyrkan i ländryggen (Biering-Sörensen 1984, Nilsson och Nilsson, 2010). Biering-Sörensens (1984) visade på att testet är relaterat till ospecifika ländryggsbesvär.