Gå direkt till textinnehåll

Arbetet i intensivvårdsambulansen blev Årets bild 2021

Datum: 18 mars 2021

SvD-fotografen Staffan Löwstedt vann ”Årets bild 2021” med sin bild av hur en svårt covidsjuk patient transporteras med AISABs intensivvårdsambulans.

Fotograf: Staffan Löwstedt

Så här beskriver Staffan Löwstedt sin bild i en artikel i Svenska Dagbladet:

– Den speglar pandemin och dystopin på samma gång. Jag gillar distansen i bilden, men också omsorgen i form av mannen med papperspåsen som innehåller patientens personliga tillhörigheter – och att det i bakgrunden finns en hel ”sjukvårdsfabrik” redo att ta över. Det säger något om Coronaåret.

Mannen med papperspåsen är vår medarbetare Johan Hansson som arbetar på AISABs ambulansstation i Solna. 

Bilden togs för ett reportage om pandemin som Staffan Löwstedt och journalisten Åsa Erlandsson gjorde för SvD förra året då de bland annat följde med AISABs medarbetare under ett arbetspass.

Juryns motivering till priset

”Som en ruta ur en science fiction-film illustrerar bilden året 2020. Scener som vi aldrig tidigare sett blev till vardag. Sjukvårdspersonal i heltäckande dräkter som skydd mot ett virus som lamslog världen.”

Tävlingen årets bild

Årets bild är Sveriges största fototävling och arrangeras av Pressfotografernas klubb sedan 1942. I år återspeglas året med pandemin i många av de bilder som tävlingsjuryn valt ut.

AISAB gratulerar Staffan Löwstedt till det prestigefyllda priset och tackar för hans och Åsa Erlandssons viktiga reportage.

Se alla bilder och pristagare på aretsbild.se

Här kan du läsa mer om intensivvårdsambulansen

Text: