Gå direkt till textinnehåll

Biträdande stationschef och medarbetare på enheten för transport av avlidna

Med stor värdighet och respekt för den avlidne och närstående gör vi en betydelsefull insats


Pontus arbetar som biträdande stationschef och medarbetare på enheten för transport av avlidna sedan 2010. Enheten utgår från stationen i Solna men är verksam inom hela Stockholms län.
 

Vad gör ni på enheten för transport av avlidna?  

- Vi utför omhändertagande och transport av avlidna från både privata bostäder och vårdinrättningar i hela Stockholms län. Det är ett viktigt uppdrag där vi lägger stor vikt vid ett etiskt och professionellt förhållningssätt så att anhöriga och närstående samt vårdpersonal ska känna sig trygga med att den avlidne omhändertas på ett säkert och vördnadsfullt sätt.

Det är minst ett fordon i tjänst dygnet runt med extra bemanning dag- och kvällstid. Inom enheten har vi tre specialutrustade fordon som bemannas med två medarbetare. ​Fordonen är utrustade med ett antal olika bårar och utrustning som krävs för omhändertagandet.
 

Hur går det till när ni hämtar en avliden person?  

- Vi kontaktar alltid den avlidnes närstående, eller den som beställt transporten, för att komma överens om tidpunkt för hämtning. Vi täcker alltid över den avlidne med lakan, därefter spänns ett kapell över båren när den avlidne ligger på plats, så att transporten från hemmet sker så värdigt och diskret som möjligt.
 

Ett bra förhållningssätt i mötet med närstående är mycket viktigt

Våra medarbetare har kunskaper i kris- och sorgearbete samt i olika kulturers traditioner vid omhändertagande av avlidna för att tillgodose ett empatiskt och personligt bemötande.

- Vi har mycket kontakt med närstående och det är mötet med anhöriga som är det viktigaste. Vi utför vårt arbete med stor värdighet och respekt för den avlidne och närstående. Det kräver ett sunt förnuft, förståelse för andra människors situation och ett etiskt förhållningssätt, både för den avlidne och för de närstående
 

Varför ska man jobba på enheten transport av avlidna?

- Förutom att du gör en betydelsefull och unik insats i Region Stockholm så får du dessutom en arbetsgrupp med en fin sammanhållning och god samhörighet. Vi är cirka femton personer, hälften tjejer och hälften killar, som arbetar på enheten.